Lecytyna (nazwa chemiczna: fosfatydylocholina) – fosfolipid, który zwykle otrzymuje się z żółtek jajek kurzych lub z ziaren soi. Występuje w większości tkanek, w szczególności w komórkach nerwowych. Spotykana w wielu artykułach spożywczych, ze względu na działanie emulgujące (rozprasza drobiny tłuszczów w wodnych roztworach białek i węglowodanów) powszechnie stosowana w produkcji żywności. W skład lecytyny wchodzą istotne substancje lipotropowe (stymulują wchłanianie i trawienie tłuszczu), m.in. cholina i inozytol. Lecytyna stymulując wchłanianie określonej ilości tłuszczu z przewodu pokarmowego, wpływa na stopień wchłaniania i przyswajania istotnych składników żywieniowych (np. witamin rozpuszczalnych w tłuszczach). Jednocześnie rozpuszczając tłuszcze i przeciwdziałając ich odkładaniu. Podkreślić należy działanie antyoksydacyjne, odpornościowe i regeneracyjne, wspomagające wydolność psychofizyczną organizmu, skracające okres regeneracji powysiłkowej.
Dzienna dawka lecytyny wynosi od 3 do 7 g, przyjmowana w dawkach podzielonych, w trakcie lub po posiłku.
Dzienna dawka lecytyny wynosi od 3 do 7 g, przyjmowana w dawkach podzielonych, w trakcie lub po posiłku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz