wtorek, 5 maja 2009

Wskaźnik (indeks) glikogenowy - współczynnik glikemiczny

Szybkość zmian poziomu glukozy we krwi pod wpływem spożytych i wchłoniętych węglowodanów charakteryzuje tzw. wskaźnik (indeks) glikogenowy, inaczej współczynnik glikemiczny. W zależności od okresu treningowego ale także charakteru wysiłku (intensywności) powinno się spożywać węglowodany o określonym wskaźniku glikemicznym. Zasadniczo węglowodany o niskim indeksie glikogenowym są korzystniejsze niż te o wyższym, czyli łatwo przyswajalne. Po spożyciu produktów zawierających węglowodany o wysokim indeksie glikogenowym (np. glukoza spożywcza, sacharoza – cukier rafinowany, słodycze, miód, ziemniaki, białe pieczywo) organizm stosunkowo szybko je trawi i wchłania, podnosząc poziom glukozy we krwi. Skutkiem dostarczenia zbyt dużej ilości glukozy, której organizm nie jest w stanie wykorzystać jako źródło energii, ani do budowy glikogenu (cukier zapasowy) jest zamiana glukozy w tłuszcze, czyli przyrost tkanki tłuszczowej.
Polski błonnikZapoznaj się z ofertą na Polski Błonnik i uzupełnij dzienne zapotrzebowanie w sposób naturalny do zalecanego przez Instytut Żywności i Żywienia poziomu 20-22 g, kiedy przeciętnie spożywamy 6-8 g.


Pozbędziesz się problemów z:
  • nadwagą,
  • podwyższonym poziomem cholesterolu,
  • problemami jelitowymi
  • wahaniem stężenia glukozy we krwi.
  • toksynami
Zamówienia realizuje MapaZdrowia.pl właścicielem której jest mgr Andrzej Prokopiuk.
Mechanizm wynika z reakcji organizmu na gwałtowne podniesienie poziomu cukru we krwi, polegający na zwiększenie produkcji insuliny przez trzustkę (insulina – hormon obniżający poziom cukru we krwi). Insulina ułatwia przechodzenie glukozy z krwiobiegu do tkanek, obniżając poziom cukru we krwi do poziomu przed spożyciem węglowodanów. A w konsekwencji obniżenie wydolności fizycznej i pojawienie się nieuzasadnionego uczucia głodu. Częste spożywanie węglowodanów łatwo przyswajalnych prowadzi do zaburzeń w produkcji i wydzielaniu insuliny ze względu na opisany mechanizm. Węglowodany o niskim indeksie glikogenowym spożywane często i w małych ilościach nie podnoszą gwałtownie poziomu glukozy we krwi, utrzymując insulinę na stosunkowo niskim poziomie.

Wskaźnik (indeks) glikogenowy - współczynnik glikemiczny wybranych produktów spożywczych:
  • Białe pieczywo - 69
  • Ciemne pieczywo – 64
  • Kasza gryczana – 51
  • Ryż (nie łuskany) – 63
  • Ryż (biały) – 72
  • Makaron zwykły – 50
  • Biszkopt – 56
  • Słodka kukurydza – 59
  • Płatki kukurydziane – 80
  • Musli - 66
  • Płatki owsiane - 49
  • Mięso chude – 35
  • Ryby – 37

Świeże warzywa:

  • Fasolka – 79
  • Groszek – 51
  • Ziemniaki – 70
  • Marchew – 92
  • Buraczki – 64

Warzywa strączkowe łuskane:

  • Fasola - 15-40
  • Groch – 10-47
  • Soczewica – 29

Owoce:

  • Jabłka – 39
  • Banany - 62
  • Pomarańcze – 40
  • Sok pomarańczowy – 46
  • Rodzynki – 64

Cukry:

  • Fruktoza – 20
  • Glukoza – 100
  • Maltoza – 105
  • Miód - 87

Nabiał:

  • Mleko – 33
  • Jogurt – 36
  • Jaja – 35

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz