Szybkość zmian poziomu glukozy we krwi pod wpływem spożytych i wchłoniętych węglowodanów charakteryzuje tzw. wskaźnik (indeks) glikogenowy, inaczej współczynnik glikemiczny. W zależności od okresu treningowego ale także charakteru wysiłku (intensywności) powinno się spożywać węglowodany o określonym wskaźniku glikemicznym. Zasadniczo węglowodany o niskim indeksie glikogenowym są korzystniejsze niż te o wyższym, czyli łatwo przyswajalne. Po spożyciu produktów zawierających węglowodany o wysokim indeksie glikogenowym (np. glukoza spożywcza, sacharoza – cukier rafinowany, słodycze, miód, ziemniaki, białe pieczywo) organizm stosunkowo szybko je trawi i wchłania, podnosząc poziom glukozy we krwi. Skutkiem dostarczenia zbyt dużej ilości glukozy, której organizm nie jest w stanie wykorzystać jako źródło energii, ani do budowy glikogenu (cukier zapasowy) jest zamiana glukozy w tłuszcze, czyli przyrost tkanki tłuszczowej.
Zapoznaj się z ofertą na Polski Błonnik i uzupełnij dzienne zapotrzebowanie w sposób naturalny do zalecanego przez Instytut Żywności i Żywienia poziomu 20-22 g, kiedy przeciętnie spożywamy 6-8 g.
Zamówienia realizuje MapaZdrowia.pl właścicielem której jest mgr Andrzej Prokopiuk.
Mechanizm wynika z reakcji organizmu na gwałtowne podniesienie poziomu cukru we krwi, polegający na zwiększenie produkcji insuliny przez trzustkę (insulina – hormon obniżający poziom cukru we krwi). Insulina ułatwia przechodzenie glukozy z krwiobiegu do tkanek, obniżając poziom cukru we krwi do poziomu przed spożyciem węglowodanów. A w konsekwencji obniżenie wydolności fizycznej i pojawienie się nieuzasadnionego uczucia głodu. Częste spożywanie węglowodanów łatwo przyswajalnych prowadzi do zaburzeń w produkcji i wydzielaniu insuliny ze względu na opisany mechanizm. Węglowodany o niskim indeksie glikogenowym spożywane często i w małych ilościach nie podnoszą gwałtownie poziomu glukozy we krwi, utrzymując insulinę na stosunkowo niskim poziomie.
Wskaźnik (indeks) glikogenowy - współczynnik glikemiczny wybranych produktów spożywczych:

Pozbędziesz się problemów z:
- nadwagą,
- podwyższonym poziomem cholesterolu,
- problemami jelitowymi
- wahaniem stężenia glukozy we krwi.
- toksynami
Mechanizm wynika z reakcji organizmu na gwałtowne podniesienie poziomu cukru we krwi, polegający na zwiększenie produkcji insuliny przez trzustkę (insulina – hormon obniżający poziom cukru we krwi). Insulina ułatwia przechodzenie glukozy z krwiobiegu do tkanek, obniżając poziom cukru we krwi do poziomu przed spożyciem węglowodanów. A w konsekwencji obniżenie wydolności fizycznej i pojawienie się nieuzasadnionego uczucia głodu. Częste spożywanie węglowodanów łatwo przyswajalnych prowadzi do zaburzeń w produkcji i wydzielaniu insuliny ze względu na opisany mechanizm. Węglowodany o niskim indeksie glikogenowym spożywane często i w małych ilościach nie podnoszą gwałtownie poziomu glukozy we krwi, utrzymując insulinę na stosunkowo niskim poziomie.
Wskaźnik (indeks) glikogenowy - współczynnik glikemiczny wybranych produktów spożywczych:
- Białe pieczywo - 69
- Ciemne pieczywo – 64
- Kasza gryczana – 51
- Ryż (nie łuskany) – 63
- Ryż (biały) – 72
- Makaron zwykły – 50
- Biszkopt – 56
- Słodka kukurydza – 59
- Płatki kukurydziane – 80
- Musli - 66
- Płatki owsiane - 49
- Mięso chude – 35
- Ryby – 37
Świeże warzywa:
- Fasolka – 79
- Groszek – 51
- Ziemniaki – 70
- Marchew – 92
- Buraczki – 64
Warzywa strączkowe łuskane:
- Fasola - 15-40
- Groch – 10-47
- Soczewica – 29
Owoce:
- Jabłka – 39
- Banany - 62
- Pomarańcze – 40
- Sok pomarańczowy – 46
- Rodzynki – 64
Cukry:
- Fruktoza – 20
- Glukoza – 100
- Maltoza – 105
- Miód - 87
Nabiał:
- Mleko – 33
- Jogurt – 36
- Jaja – 35
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz