poniedziałek, 9 marca 2009

Wartość biologiczna białka

Jednym z parametrów charakteryzujących jakość białka jest jego wartość biologiczna BV (ang. biological value). Wartość biologiczna białka ściśle zależy od zawartości aminokwasów egzogennych (dostarczanych z pożywieniem) i endogennych (produkowanych przez organizm) a także wzajemnych proporcji między aminokwasami egzogennymi. Wskaźnik ten określa ilość danego rodzaju białka, która może być jednorazowo zatrzymana w organizmie ludzkim. Im większe BV, tym organizm zatrzymuje więcej białka, a tym samym wzrasta intensywność procesów anabolicznych.

Wartość biologiczna wybranych produktów białkowych:
  • izolat białka serwatki - 159,
  • koncentrat białka serwatki - 104,
  • laktoalbumina (białko z mleka) - 104,
  • białko jajka kurzego - 88,
  • kurczak (pierś) – 79,
  • kazeina – 77,
  • białko soi - 75,
  • białko z ziemniaków – 60.

Po pierwsze czytajmy co jest napisane na opakowaniu, stamtąd dowiemy się, czy białka pochodzą z kazeiny, laktoalbuminy czy soi, po drugie wybierajmy te gdzie znajdują się proteiny z wielu źródeł, będzie to gwarancją m.in. równowagi aminokwasowej.

Jaka jest droga do budowy mięśni, odżywki wysokobiałkowe opierają się na białkach wyizolowanych z naturalnych produktów, aminokwasy będące składnikami tych białek są połączone w skomplikowane struktury białkowe ich rozbicie (powstanie wolnych aminokwasów) następuje w przewodzie pokarmowym, skąd zostają wchłonięte do krwiobiegu i krwią transportowane do mięśni.
Aminokwasy mogą być poddawane hydrolizie, procesowi pozaustrojowego trawienia białka, co skraca czas wchłaniania, zwiększa jego stopień oraz oszczędza energię na procesy trawienia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz