Wartość biologiczna wybranych produktów białkowych:
- izolat białka serwatki - 159,
- koncentrat białka serwatki - 104,
- laktoalbumina (białko z mleka) - 104,
- białko jajka kurzego - 88,
- kurczak (pierś) – 79,
- kazeina – 77,
- białko soi - 75,
- białko z ziemniaków – 60.
Po pierwsze czytajmy co jest napisane na opakowaniu, stamtąd dowiemy się, czy białka pochodzą z kazeiny, laktoalbuminy czy soi, po drugie wybierajmy te gdzie znajdują się proteiny z wielu źródeł, będzie to gwarancją m.in. równowagi aminokwasowej.
Jaka jest droga do budowy mięśni, odżywki wysokobiałkowe opierają się na białkach wyizolowanych z naturalnych produktów, aminokwasy będące składnikami tych białek są połączone w skomplikowane struktury białkowe ich rozbicie (powstanie wolnych aminokwasów) następuje w przewodzie pokarmowym, skąd zostają wchłonięte do krwiobiegu i krwią transportowane do mięśni.
Aminokwasy mogą być poddawane hydrolizie, procesowi pozaustrojowego trawienia białka, co skraca czas wchłaniania, zwiększa jego stopień oraz oszczędza energię na procesy trawienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz