
Insulina anaboliczny hormon peptydowy produkowany przez trzustkę. Insulina ułatwia przechodzenie glukozy z krwiobiegu do tkanek, obniżając poziom cukru we krwi do poziomu przed spożyciem węglowodanów (powoduje obniżenie wydolności fizycznej, nieuzasadnione uczucie głodu). Po spożyciu produktów zawierających węglowodany o wysokim indeksie glikogenowym (np. glukoza spożywcza, sacharoza – cukier rafinowany, słodycze, miód, ziemniaki, białe pieczywo) organizm stosunkowo szybko je trawi i wchłania, podnosząc poziom glukozy we krwi. Skutkiem dostarczenia zbyt dużej ilości glukozy, której organizm nie jest w stanie wykorzystać jako źródło energii, ani do budowy glikogenu (cukier zapasowy) jest zamiana glukozy w tłuszcze, czyli przyrost tkanki tłuszczowej.
Insulina poza funkcją regulującą poziom cukru ułatwia transport aminokwasów czyli ma wpływ na syntezę białek ustrojowych, a więc na rozwój siły i masy mięśniowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz