niedziela, 26 kwietnia 2009

Jak pozbyć się tłuszczu i schudnąć skorzystaj z praktycznych porad

1. Zaplanuj rozkład spożycia węglowodanów w ciągu dnia
Dzienną dawkę węglowodanów należy podzielić w taki sposób, aby największe ich porcje spożywać na śniadanie i po treningu. Pozostałą pulę należy rozłożyć na 3 - 4 dalsze posiłki, unikając spożywania cukru przed snem (pkt. 2). Już sam rozkład węglowodanów, wg. zaproponowanego schematu powinien pozwolić na zredukowanie tkanki tłuszczowej bez zmniejszania liczby kalorii. Wynika to z faktu, iż zarówno sen, jak i trening powodują zmniejszenie stężenia glukozy we krwi oraz poziomu glikogenu, w takim przypadku ich uzupełnienie odbywa się bez ich przemiany w tłuszcz.
Zmniejszenie ilości węglowodanów (dieta niskowęglowodanowa) w diecie, oczywiście prowadzi do redukcji tkanki tłuszczowej. Minusem jest to, iż ograniczenie węglowodanów przez dłuższy okres może prowadzić do redukcji tkanki mięśniowej, co jest efektem niepożądanym. Kompromisem byłoby stosowanie na zmianę diety nisko- i wysokowęglowodanowej, wg. schematu po 3 – 5 dniach diety niskocukrowej (zmniejszenie ilości węglowodanów o 50%) należy zaplanować 1 dzień wysokocukrowy (zwiększenie ilości węglowodanów o 30%).

2. Nie spożywaj węglowodanów przed snem
Podczas snu spada tempo przemiany materii, a więc węglowodany spożyte w nadmiarze, nie wykorzystane w celach energetycznych, zostają przemienione w zapasową tkankę tłuszczową. Ponadto insulina uwolniona w nadmiarze sprzyja odkładaniu się tłuszczu.

3. Spożywaj w codziennej diecie więcej ryb i błonnika
Tłuste ryby (np. łosoś, halibut) zamierają omega-3 kwasy tłuszczowe, których obecność powoduje zwiększenie wrażliwości mięśni na działanie insuliny. W konsekwencji glukoza oraz aminokwasy wnikają do wnętrza komórek powodując przyrost masy mięśniowej.
Poprawa wrażliwości mięśni na insulinę sprawia, że mniejsza ilość tego hormonu wystarcza na wypełnienie jego funkcji metabolicznych. Z kolei mniejsze stężenie insuliny we krwi, to w efekcie zmniejszenie odkładania się tkanki tłuszczowej.
Błonnik jako składnik pokarmowy opóźnia i reguluje wchłanianie węglowodanów z przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Następstwem tego jest wolniejsze wydzielanie insuliny co ułatwia spalanie tłuszczu. Błonnik jest doskonałym wypełniaczem, ponieważ nie zostaje strawiony w przewodzie pokarmowym człowieka, wywołując uczucie sytości i zmniejsza łaknienie.

Polski błonnikSprawdź ofertę na Polski Błonnik i uzupełnij dzienne zapotrzebowanie w sposób naturalny do zalecanego przez Instytut Żywności i Żywienia poziomu 20-22 g, kiedy przeciętnie spożywamy 6-8 g.

Pozbędziesz się problemów z:
  • nadwagą
  • podwyższonym cholesterolem.
  • problemami jelitowymi
  • wahaniem stężenia glukozy we krwi.
  • toksynami
Zamówienia realizuje MapaZdrowia.pl właścicielem której jest mgr Andrzej Prokopiuk.
4. Ogranicz tłuszcz w diecie
Dieta niskotłuszczowa to tradycyjny sposób redukcji tłuszczowej masy ciała. W myśl doniesień naukowych z ostatnich lat nie jest to takie jednoznaczne – znane są przecież wysokotłuszczowe diety odchudzające. Jednak generalnie ograniczenie ilości kalorii pochodzących z tłuszczy jest zwykle skutecznym sposobem walki z nadwagą.

5. Wykonuj ćwiczenia aerobowe (tlenowe) – o odpowiedniej porze i o właściwym natężeniu
Wskazane jest przeprowadzenie treningu aerobowego (marsz, bieg, jazda na rowerze) najlepiej przed śniadaniem. Sprzyja to spalaniu tkanki tłuszczowej, ponieważ organizm nie przyjmował pokarmu, węglowodanów od kilku godzin i jako „paliwo” energetyczne wykorzysta tłuszcz zapasowy. Niezbędnym warunkiem jest aby trening charakteryzował się odpowiednią intensywnością (niską, umożliwiającą swobodną rozmowę w trakcie jego wykonywania, bez zadyszki) i trwał nie krócej niż 30 minut (przez pierwsze 10-15 minut organizm spala głownie węglowodany, glikogen).

6. Ćwicz dwa razy w ciągu dnia
Zalecane jedynie w przypadku gdy głównym celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, w przypadku treningu siłowego może zaburzyć oczekiwane efekty. Podział treningu na dwie krótsze sesje w ciągu dnia pobudza uwalnianie hormonów (np. somatotropina – wpływa na przyrost masy mięśniowej i redukcję tkanki tłuszczowej), a także wspomaga zużywanie i gromadzenie glikogenu, dzięki czemu węglowodany nie są magazynowane w postaci tłuszczu.

7. Wspomagaj naturalny metabolizm suplementami
Odżywki i suplementy wspomagają naturalny metabolizm tłuszczu i zapobiegają jego dalszemu odkładaniu.
Należą do nich:
  • L-karnityna,
  • chrom,
  • wanad,
  • lecytyna,
  • cholina i inozytol,
  • omega-3 kwasy tłuszczowe,
  • CLA,
  • HMB i wiele innych.
Na podstawie: Kalendarz trenera kulturystyki Żywienie i Wspomaganie, W. Tomaszewski, Warszawa 1998, Agencja Wydawnicza Medsportpress.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz