
Aby to sprawdzić, naukowcy z Uniwersytetu w Muenster przeprowadzili testy na 50 ochotnikach około 60. roku życia. Podzielono ich na trzy grupy - pierwsza była na dobrze zbalansowanej diecie, o normalnej zawartości kalorii; druga miała podobną dietę, ale ze zwiększoną (o 20 proc.) zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych (zdrowych tłuszczów), jak oliwa z oliwek, czy tłuszcze rybie. Trzecia grupa była na diecie o 30 proc. mniej kalorycznej niż zwykle.
Pacjenci wykonywali testy pamięciowe na początku badań i po trzech miesiącach. Okazało się, że zdolności pamięciowe dwóch pierwszych grup nie uległy zmianie, ale osoby jedzące mniej kalorycznie uzyskały lepsze wyniki w testach.
Badacze uważają, że poprawa pamięci była związana z obniżeniem się poziomu insuliny oraz związków odpowiedzialnych za stany zapalne, które szkodzą komórkom nerwowym. Z wcześniejszych badań wynika m.in., że insulina może mieć wpływ na obszary mózgu związane z zapamiętywaniem, a u osób ze źle leczoną cukrzycą typu II wysoki poziom insuliny wpływa na pogorszenie się sprawności umysłowej.
Autorzy pracy przyznają, że duże ograniczenie kalorii w diecie starszych osób powinno być nadzorowane przez specjalistę - lekarza lub dietetyka. Dla ludzi z niedowagą może być nawet niebezpieczne. Istnieją poza tym dowody na to, że diety odchudzające mogą zakłócać funkcje mózgu i zdolność do zapamiętywania. Bardzo ważne jest też, by osoba, która przejdzie na taką dietę spożywała odpowiednie ilości witamin, mikroelementów i innych składników odżywczych.
Żródło: Proceedings of the National Academy of Sciences
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz