Węglowodany to grupa naturalnych związków chemicznych. Są podstawowymi – pierwszymi związkami powstającymi w roślinie w wyniku oddziaływania kwantów światła. Powstające w wyniku fotosyntezy cukry proste łączą się tworząc często wielkocząsteczkowe biopolimery. Węglowodany przechowywane są w mięśniach i w wątrobie w postaci wielocząsteczkowego cukru, zwanego glikogenem (cukier zapasowy). Podczas ćwiczeń uruchamiany jest proces rozkładu glikogenu, który po zamianie na glukozę jest spalany w „mikrosiłowniach” komórkowych, czyli mitochondriach. Podczas wysiłku energia dla mięśni uzyskiwana jest głównie z metabolizmu węglowodanów, jednak w stanie pełnego spoczynku mięśnie korzystają prawie wyłącznie z kwasów tłuszczowych jako substratu energetycznego. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne, wg. większości fizjologów żywienia, powinno się rozkładać na poszczególne składniki pokarmowe w proporcjach:
- 50-65 % węglowodany,
- 10-15 % białka,
- 20-30 % tłuszcze.
Podane wartości odpowiadają zapotrzebowaniu osób trenujących, nie odbiegają jednak od norm przyjętych dla ogółu ludności. Proporcje te mogą ulec znaczącym zmianą w zależności od okresu, rodzaju i charakteru treningu.
Węglowodany dostarczają 4 kcal energii z 1 grama, a tłuszcze 9 kcal jednak energia z węglowodanów wykorzystywana jest znacznie szybciej niż z tłuszczy. W przeliczeniu na jednostkę czasu podczas intensywnego wysiłku węglowodany dostarczają dwa razy więcej energii niż tłuszcze, w czasie bardzo intensywnego nawet do pięciu razy więcej. W trakcie wysiłku
Jesteśmy przyzwyczajeni do węglowodanów jako wyłącznie związków energetycznych. Cukrowce pełnią także inne ważne funkcje życiowe, np.:
- są istotnym składnikiem budulcowym,
- węglowodanem jest „najpopularniejsza” z witamin – witamina C, czyli kwas askorbinowy,
- magazynują energię, np. glikogen, skrobia, zapasy glikogenu to ok. 100 g w wątrobie i 300 g w mięśniach.
- węglowodany to substancje gwarantujące wysokie tempo anabolizmu białkowego, etc.
Zawartość węglowodanów w 100 g produktu.
- Chleb razowy – 34 g
- Chleb pszenno-żytni – 42 g
- Kasza (gryczana, manna, jęczmienna) – 70 g
- Makaron - 65 g
- Mąka -70 g
- Ryż – 77 g
- Płatki owsiane – 62 g
- Fasola - 37 g
- Groch – 43 g
- Ziemniaki – 13g
Szybkość zmian poziomu glukozy we krwi pod wpływem spożytych i wchłoniętych węglowodanów charakteryzuje tzw. wskaźnik (indeks) glikogenowy - współczynnik glikemiczny. Skutkiem dostarczenia zbyt dużej ilości glukozy, której organizm nie jest w stanie wykorzystać jako źródło energii, ani do budowy glikogenu (cukier zapasowy) jest zamiana glukozy w tłuszcze, czyli przyrost tkanki tłuszczowej.
Mechanizm wynika z reakcji organizmu na gwałtowne podniesienie poziomu cukru we krwi, polegający na zwiększenie produkcji insuliny przez trzustkę (insulina – hormon obniżający poziom cukru we krwi). Insulina ułatwia przechodzenie glukozy z krwiobiegu do tkanek, obniżając poziom cukru we krwi do poziomu przed spożyciem węglowodanów. A w konsekwencji obniżenie wydolności fizycznej i pojawienie się nieuzasadnionego uczucia głodu. Częste spożywanie węglowodanów łatwo przyswajalnych (np. glukoza spożywcza, sacharoza – cukier rafinowany, słodycze, miód, ziemniaki, białe pieczywo) prowadzi do zaburzeń w produkcji i wydzielaniu insuliny ze względu na opisany mechanizm.
Wskaźnik (indeks) glikogenowy - współczynnik glikemiczny wybranych produktów spożywczych:
- Marchew – 92
- Płatki kukurydziane – 80
- Ryż (biały) – 72
- Ziemniaki – 70
- Białe pieczywo - 69
- Ciemne pieczywo – 64
- Ryż (nie łuskany) – 63
- Banany - 62
- Kasza gryczana – 51
- Makaron – 50
- Płatki owsiane - 49
- Jabłka – 39
- Ryby – 37
- Mięso chude – 35
- Mleko – 33
Cukry:
- Fruktoza – 20
- Miód - 87
- Glukoza – 100
- Maltoza – 105
Wiele węglowodanów wchłania się bardzo powoli (skrobia, fruktoza, laktoza, pektyny) inne nie są wchłaniane w ogóle (błonnik).

- nadwagą
- podwyższonym cholesterolem.
- problemami jelitowymi
- wahaniem stężenia glukozy we krwi.
- toksynami
Z punktu widzenia wysiłku fizycznego uniemożliwia to korzystanie z nich jako źródła „szybkiej energii”. W takim przypadku uzasadnione staje się skorzystanie z odżywki węglowodanowej opartej kompleksy cukrowców o zróżnicowanym tempie wchłaniania. Bazę stanowią najczęściej maltodekstryny – cukrowce o średniej długości łańcuchów węglowych – prawie nie spotykane w źródłach naturalnego pożywienia, uzupełnione niewielkimi ilościami węglowodanów szybkowchanialnych (glukoza, fruktoza). Podobne kompozycje umożliwiają długotrwałe zapotrzebowanie energetyczne wysiłku, potęgują nadkompensację glikogenu i anabolizm białek mięśniowych, natomiast nie wywołują huśtawki glikemicznej.
Od kiedy to fruktoza,cukier prosty wchłania sie powoli?Jeśli zjesz jabłko to fruktoza nawet nie jest dobrze trawiona tylko momentalnie wchłania sie do krwii.Skrobia oczywiście uwalnia sie powoli.Zjedz kiedyś jabłko i zaraz zmierz poziom cukru to sie przekonasz.
OdpowiedzUsuń49 year-old Research Assistant II Margit Whitten, hailing from Dauphin enjoys watching movies like "Moment to Remember, A (Nae meorisokui jiwoogae)" and Netball. Took a trip to St Mary's Cathedral and St Michael's Church at Hildesheim and drives a Ferrari 250 MM Berlinetta. sprawdz to
OdpowiedzUsuń